Cześć kochani,
dziś razem zrobimy sobie bezę pavlovą :))))
SKŁADNIKI JAKIE POTRZEBUJECIE:
BEZA:
- 6białek
- 300 g drobnego cukru
- 1łyżka soku z cytryny
- 1łyżka mąki ziemniaczanej
KREM:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
- 1łyżka cukru waniliowego
- 1łyżka cukru pudru
JAK PRZYGOTOWAĆ:
Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.
Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder. Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.
SMACZNEGOOOO!!!