Witajcie kochani,
dziś przygotowałam dla was idealny przepis na wyśmienity sernik
SKŁADNIKI:
kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej lub krupczatki
- 120 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka np. Wieluń
- 60 g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 6 jajek
- 1 białko
- 32 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 budyń waniliowy
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na kruche ciasto wsypujemy do miski, zagniatamy kruche ciasto. Następnie wkładamy je do zamrażalnika na minimum 30 minut. Podpiekamy kruchy spód w foremce (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) przez około 15 minut w temp. 180 stopni.
Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Po chwili dodajemy twaróg i lekko miksujemy. Stopniowo dodajemy po jednym jajku (dodaj też pozostałe białko z ciasta), dokładnie miksując przez 10 sekund po każdym. Pod koniec wsypujemy sypki budyń i przyprawę do sernika. Całość lekko mieszamy.
Na gorący, podpieczony spód wylewamy masę serową. Pieczemy w kąpieli wodnej lub piekarniku parowym przez 65-70 minut w temp. 170 stopni (10 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temp. do 140 stopni). Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Gdy sernik będzie zimny, wtedy przygotowujemy polewę. W małym garnku rozpuszczamy czekoladę, wlewamy śmietankę kremówkę i mieszamy na bardzo małym ogniu. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na wierzch sernika. Dekorujemy czekoladowymi jajeczkami Wielkanocnymi lub startą czekoladą.
W sekcji komentarzy podzielcie się waszą opinią i jakimiś fotkami